петък, 17 август 2012 г.

Траките били велики медици

Връзката между офталмология и археология излиза наяве, когато изследователи установяват, че траките правели сполучливи офталмологични интервенции

Древните тракийски лекарски пособия много приличат на съвременните
Един от най-добрите специалисти по очни болести у нас е доц. д-р Красимир Коев. Той работи в Медицинския университет в София. Специализирал е офталмология в Париж, където е защитил и докторат. Въпреки сериозните си служебни ангажименти, той намира време и за хобито си – археология и история.
Д-р Коев, заедно със свои съмишленици, създава сдружение „Велика Болгариа”, чиято цел е да се популяризира и съхрани културно-историческото наследство на България. Зад каузата на сдружението стоят редица изтъкнати интелектуалци от много области, като Евгений Сачев – професор по културно-историчско наследство, проф. Петко Чонов – историк, почетният консул на Израел у нас Давид Леви и други. Целта е да се организират експедиции за археологическо проучване на исторически местности, да се инициират научни форуми, да се издават книги.
Любовта му към историята и археологията е наследствена – той е син на известната историчка Милка Коева, с която издават книга за революционната дейност и живота на Марин Савов. Това е прадядото на изтъкнатия доктор, който е бил съратник на Левски и Ботев, Захари Стоянов и Стамболов.
Богатите и разнообразни находки в тракийските гробници сами разказват за живота и бита на нашите древни предшественици
Според доц.д-р Коев между медицината и археологията има връзка. По време на първата експедиция на сдружението „Велика Болгариа”, екипът попаднал на античният некропол в Караново, общ. Нова Загора. Открит през 2008г. от археолога Веселин Игнатов, акрополът се състоял от 26 надгробни могили, които датирали от края на І-ви и началото на ІІ-ри век.
В една от гробниците имало колесница и скелетите на два коня. В друга могила бил погребан лекар, заедно с медицински комплект, който се състоял от 18 инструмента, изработени от бронз, със златни и сребърни орнаменти. Тези хирургически инструменти приличали изключително много на съвременните, споделя д-р Коев, но били малко по-големи. В същия акропол бил намерен и инструмент, който наподобявал т.нар. „давиелова лъжичка”. Тя носи името на френският медик Жак Давиел, който през 1741 г. за пръв път оперативно отстранява перде на окото.
Намереният хирургически комплект, може да ни убеди, че траките са имали изключително добре организирана медицинска и болнична помощ, правели са сложни операции и са използвали инструменти, сходни с тези, които се ползват и днес. Древните траки са почитали много своите лечители, техния социален статус се доближавал до този на владетелите им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар