петък, 17 август 2012 г.

Кубрат Пулев с почетна награда за патриотизъм

 
Боксовият шампион Кубрат Пулев стана първият носител на почетната награда за патриотизъм и силен български дух "Велик Българин", която му бе връчена от сдружение Велика БОЛГАРИА на тържествена церемония  в  артцентър Jenny миналата вечер.

Специална награда за защита на културно-историческото наследство "Велика БОЛГАРИА" получи полицейският инспектор Николай Гергов от Плевен, който дойде с цялото си семейство в София за събитието. Призът му бе връчен от управителния съвет на организацията - Патриция Кирилова, Силвия Николова и доц. Красимир Коев.  През март т.г. доблестният полицай откри съкровище от 2343 медни византийски корубести монети и го предаде в регионалния исторически музей в Плевен.
Проф. Евгений Сачев подари на Кубрат ценно издание за археологическото ни наследство и покани непобедимия боксьор да се включи в магистърската програма на Универститета за информационни технологии и библиотекарство "Защита на културно-историческото наследство на България".

"Баща ми така ни е възпитал - да сме силни и да ценим всичко българско. Имаше огромна библиотека, а на нея надпис: "Който книги не чете, той духовно ще умре", каза боксьорът.

Легендарната журналистка Светослава Тадаръкова сподели с Кубрат Пулев идеята си да направи документален филм за него и за патриотизма, заложен от баща му още в детските му години. По повод наградата Каубрат до сдружението бе изпратено писмо от българите в Украина и Молдова, които подкрепят инициативата и поздравяват за бойния дух българския боксьор. Освен почетните награди българските герои получиха и картини от художниците Моно Петра и Гергана Владова.  Собственичката на артцентъра - художничката Евгения Тотева, която бе номинарана за силния си български дух за следващите награди "Велика БОЛГАРИА", подари на семейството на Николай Гергов своя картина, рисувана с ръце. Артцентърът е първият у нас, който организира терапевтични курсове за рисуване с ръце, които помагат на хора от всички възрасти.

Наградите са част от дейността на сдружение за културно-историческо наследство "Велика БОЛГАРИА", което издава първия вестник за великия български дух "Велика БОЛГАРИА". Той се разпространява безплатно сред българите в цял свят.

Събитието отбеляза 250-годишнината от създаването на Паисиевата история, както и най-българския празник, свързан с великия български дух - създаването на кирилицата и на глаголицата - 24 май.

Няма коментари:

Публикуване на коментар